4 JENIS PELABURAN PATUH SYARIAH YANG KURANG RISIKO & BERPOTENSI TINGGI MENJANA KEUNTUNGAN

4 JENIS PELABURAN KURANG RISIKO DAN BERPOTENSI TINGGI MENJANA KEUNTUNGAN

Semua org inginkan kebebasan kewangan & perkara utama yang dipikirkan apabila kita mempunyai lebihan kewangan adalah = MELABUR.

Melabur ni kalau silap langkah akan jadi LEBUR. Untuk tujuan ini, ramai yang masih mencari-cari dimanakah tempat pelaburan yang paling kurang risikonya tetapi tinggi pulangannya.

Jika dilihat dari sudut formula pelaburan adalah = “Semakin tinggi pulangan sesuatu pelaburan, semakin tinggi la Risiko pelaburan tersebut” atau selalu org sebut = “High Risk, High Return.

So ada ke, Pelaburan yang kurang risikonya tapi menjana keuntungan tinggi? Lebih-lebih lagi “Pelaburan Yang Patuh Syariah”.

“Apa yang saya boleh buat dengan yang saya simpan?”

Untuk mencapai kebebasan kewangan, korang haruslah menyimpan 10% daripada pendapatan.

Setiap tahun mesti gaji naik kan? Jika gaji naik, tambahkan wang simpanan korang setiap bulan.

Jika disimpan saja, duit korang tak cepat bertambah. Jadi baik melabur ke dalam instrumen yang kurang berisiko.

Masih mencari-cari instrumen pelaburan yang bagus?

Ini antara pelaburan yang kurang berisiko dan mempunyai pulangan pelaburan yang mantap. Antaranya;

 

#1: Melabur dalam hartanah

Tak dinafikan pelaburan hartanah adalah paling menguntungkan kalau kena caranya.

Anda boleh tengok yang nilai hartanah semakin tahun semakin tinggi sehingga mencapai 200%. Belilah hartanah ketika usia masih muda dgn merancang utk mula menyimpan bg membayar deposit rumah.

Pelaburan hartanah ada 3 kategori utama iaitu subsale, lelong dan dalam pembinaan (undercon).

Utk maklumat lanjut bagaimana memulakan perlaburan hartanah, boleh la rujuk kpd : https://jomurusduit.com/2017/05/cara-beli-rumah-pertama.html

 

#2: Melabur dalam ASB (Amanah Saham Bumiputera)

ASB antara instrumen pelaburan yang paling popular. Sekarang sudah ada ASB 2. Pulangan pelaburan antara 7 hingga 8% setiap tahun.

Anda boleh baca perkongsian pasal pelaburan ASB di link https://jomurusduit.com/2016/07/3-teknik-pinjaman-asb-loan-asb-genius.html

 

#3: Unit Amanah bagi pulangan yang menawan

Pelaburan untuk jangka sederhana & panjang. Unit amanah ni adalah pelaburan anda untuk masa hadapan.

Jangan nak melabur dekat unit amanah selama setahun dua lepas tu duk kata rugi je. Disini saya sarankan anda melabur menerusi Pelaburan Mara Berhad. PMB mempunyai 13 Dana yang keseluruhanya Patuh Syariah & ada sesetengah dana yang memberi pulangan sehingga 41% setahun. Rujuk link utk melihat dana-dana PMB yg amat menguntungkan. http://www.sinarharian.com.my/mobile/bisnes/empat-dana-pmb-antara-10-terbaik-1.389899

Ada 2 cara untuk mula melabur menerusi Unit Amanah, iaitu 1)Tunai  2)Menerusi EPF/KWSP. Kebiasaanya anda perlu melabur sebanyak RM 1,000 sebagai permulaan utk melabur secara tunai didalam sesuatu Dana Unit Amanah.

TETAPI, bagi PMB anda hanya perlu menyediakan RM100 sahaja sbg permulaan untuk melabur dalam sesuatu Dana didalam PMB.

Saya juga mengesyorkan anda memilih Dana yang sesuai dgn Profile Risiko anda & untuk keterangan lanjut, anda boleh berhubung terus dengan Perunding PMB yang berdaftar : Tuan Irwan 019-9702758 @ Tuan Ady 018-9030400

 

#4: Melabur dalam pelaburan emas

Emas juga merupakan pelaburan jangka panjang.

Daripada anda duk bakar duit, lebih baik anda simpan duit tu. Lepas tu beli emas tiap bulan. Skrg ramai yang melabur dengan membeli emas jongkong & menyimpan di Institusi kewangan. Perlu diingat bahawa setiap simpanan ada bayaran yang dipanggil upah simpan.

 

Apa yang disampaikan diisini hanya sekadar pandangan supaya anda bukan sekadar menyimpan saja duit tu. Baik melabur kerana Nilai wang akan semakin mengecil.

Ini hanyalah panduan yang terbaik bagi anda jadikan sebagai rujukan.

Ingat, setiap pelaburan mesti ada risikonya yang tersendiri. Pandai-pandai anda sesuaikan dengan kemampuan kewangan masing-masing.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s